6060 Tiszakécske, Kossuth Lajos utca 40.
  • Nyitvatartási idő

    Vasárnap, Hétfő: zárva
    Kedd, Péntek: 08:00-18:00
    Szerda, Csütörtök: 09:00-17:00
    Szombat: 08:00-12:00

  • Email

    konyvtartiszakecske@gmail.com

  • Telefon

    +36-76/441-107

Ronkó Erzsébet: A talaj is él

2023.06.30.

A nyári gyermekfoglalkozások soron következő rendezvényén ezúttal a hazai talajok élővilágával ismerkedhettek a gyermekek.

Ronkó Erzsébet bemutatta nekik a 2023-as év emlősét, a vakondot, mint talajban élő, általában hasznos, védett rovarevőt. A kicsik megismerkedhettek a 2018-as év emlősével, a fokozottan védett, veszélyeztetett földikutyával, valamint a szintén rágcsáló, védett ürgével is. A játékos, interaktív foglalkozáson az előadó az élőlények talajban, mint ökológiai rendszerben betöltött szerepét is hangsúlyozta. Jellemezte a talajban élő mikroszervezeteket, hasznos és káros rovarokat (százlábúakat, földigilisztákat, temetőbogarakat, lótetűt, pajorokat), férgeket, puhatestűeket stb. Azért van annyi kártevő, mert az ember beavatkozott a természet rendjébe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a talajvédelem rendkívül fontos, mert nagyon sérülékenyek és a talaj minden élet forrása.  Rámutatott, hogyan lehet hosszú távon káros vegyszerek, műtrágyák helyett környezetbarát módon egészséges zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni.  Az elmondottakkal összhangban szépen szemléltettek a vetített képek, ábrák, a talajminta sokféle élőlénnyel.

A foglalkozásvezető ügyesen bevonta a kicsiket, amit már tudtak, azt kérdésekkel előcsalta belőlük. A foglalkozás végén a gyerekek megkóstolhatták Erzsike finom, vegyszermentes sárgarépáját is.

Skip to content