6060 Tiszakécske, Kossuth Lajos utca 40.
  • Nyitvatartási idő

    Vasárnap, Hétfő: zárva
    Kedd, Péntek: 08:00-18:00
    Szerda, Csütörtök: 09:00-17:00
    Szombat: 08:00-12:00

  • Email

    konyvtartiszakecske@gmail.com

  • Telefon

    +36-76/441-107

Két hét Tanzániában

2024.03.10.

Március 8-án a városi könyvtárban Ronkó Erzsike újabb vetítéses úti beszámolót tartott kéthetes kelet-afrikai utazásukról.

2021 nyarán szervezett út keretében túráztak Tanzániában, ahol először Zanzibáron szálltak le. Itt megnézték a „Fűszer-szigeteket”, a szegfűszeg és szerecsendió termesztést, Zanzibár nevezetes erődjét, régi épületeit, megismerték rövid történelmét és Pemba szigetét, áthajóztak egy homokos korallszigetre is. Kirándultak a Jozani Erdőbe, ahol megcsodálhatták a gyönyörű és veszélyeztetett zanzibári vöröskolobuszt és gyönyörű madarakat. Etethettek szabadon élő óriásteknősöket, megkóstolták a helyi ételeket, a helybeliek a fáról frissen szedett gyümölccsel kínálták őket. Innen a vén kontinensre, Arushába repültek, ahol városnézés keretében megnézték az Afrika Galériát is.

Itt egész Afrika népi jellegű művészetéből láthatóak faragványok, szőttesek stb. Ezután a nehezen kimondható nevű Mto Wa Mbu következett. Innen irány a szavannák igazi vadonja, a Nyugati Korridor, azon belül először a Ngorongoro-kráter. Itt a 2000 méter magasan lévő szálláson reggel mindössze 10 fok volt. A szafari körúton sokféle madarat, gyíkot, kígyót, nagyvadat láttak. Ezután következett a hatalmas Serengeti Nemzeti Park. Ligetes szavannáin a nyitott tetejű terepjáróból rengeteg nagyvadat fotózhattak és videózhattak. Legnagyobb számban láttak karnyújtásnyira gnúcsordákat, őket kísérő zebrákkal, Grant- és Thomson gazellákat, elefántokat, struccot, kígyászkeselyűt, koronás darvakat, páviánokat, hiénákat, békésen pihenő oroszlánokat, gepárdokat. Az egyik gepárd fel is mászott a szomszéd terepjáróra, az ottani magyar család rémületére. Ezután a Tarangire Nemzeti Parkban túráztak, ahol az azonos nevű folyóban rengeteg vízilovat is láthattak.

Sokfelé megcsodálhatták a hatalmas, hasznos, megbecsült baobabfákat. A dúsabb növényzetű Arusha Nemzeti Parkban víziantilopok, elefántok mellett láthatták a Kilimandzsáró hófödte csúcsát. Utazásuk során Erzsikéék betekintést nyerhettek Tanzánia népeinek, törzseinek életébe is. A maszáj „harcosok” vigyáztak biztonságukra, falvaikban megnézhették kerek kunyhóikat, láthatták kézműves tevékenységeiket, színes viseleteikben táncoltak, énekeltek nekik. A Kilimandzsáró déli lejtőin találkoztak banántermesztő csaggákkal, a gyönyörű faszobrokat faragó makondékkal. Az Eyasi-tó partján meglátogathatták a páviánbőrbe öltözött hadzabékat, láthattak tűzcsiholást, vadmézgyűjtést, meghívták őket is vadászatukra, majd a szerény zsákmányt megsütötték és megették. Találkoztak falujukban a datogákkal, akik zenéltek, énekeltek is a tűz körül.

Erzsikéék több iskolába is ellátogattak, ahol a formaruhába öltözött gyerekek és a tanárbácsi nagy örömmel fogadták ajándékaikat. Az előadás után megrázhattuk a baobabfa bársonyos, kiszáradt termését, egy finom tea fogyasztása közben.

Skip to content