6060 Tiszakécske, Kossuth Lajos utca 40.
  • Nyitvatartási idő

    Vasárnap, Hétfő: zárva
    Kedd, Péntek: 08:00-18:00
    Szerda, Csütörtök: 09:00-17:00
    Szombat: 08:00-12:00

  • Email

    konyvtartiszakecske@gmail.com

  • Telefon

    +36-76/441-107

Vulkánok útján, indiánok, elefántlábúak

2023.05.26.

Ezúttal Dél-Amerika északnyugati részén kalandozhattunk Ronkó Erzsébet ökológussal és férjével.

Kolumbia fővárosa Bogotá, 3000 méternél magasabban fekszik az Andokban. A nagy tengerszint feletti magasság miatt itt kissé hűvös, borús idő volt, kevés napsütéssel és esővel. Itt velük együtt meglátogattuk például a Botero Múzeumot, megnézegettük a fővárosi piac gazdag kínálatát, láttunk zenélő indiánokat, a fákon gyönyörű, színes arapapagájokat.  A városnézés mellett felmentünk velük a zöld erdővel borított 3152 m magas Monserrate-hegyre, a tetején kolostortemplommal, amelyet már az őslakosok is szentként tiszteltek. A hegyről letekintve páratlan látvány tárult a szemünk elé, a nagyváros és a zöld erdők, hegyek. Innen általuk leutaztunk a tengerparti nagy kikötővárosba, a meleg, párás Cartagénába. Itt színes ruhákba öltözött fekete nők karneváli hangulatot teremtettek. Láttuk a város hatalmas erődjét, melynek földalatti folyosóinak különleges akusztikája van.

A tenger felől nézve a sok felhőkarcoló látványa uralkodik. Két nap után átrepültünk velük Ecuador fővárosába Quitóba. Itt sétát tettünk velük együtt a főváros nagy trópusi parkerdejében a Parque Metropolitanóban. Mindkét országban láthattunk igen gazdagon díszített templomokat, óratornyokat. Népviseletbe öltözött indián nők árulták puttonyokból a sózott hangyakirálynőket. Rövid városlátogatás után elmentünk a 35 km-re lévő Egyenlítőhöz, ahol az interaktív, izgalmas Egyenlítő Emlékpark található. Láttuk Erzsikét egyszerre az északi és a déli félgömbön állni, az Egyenlítőn örvénylés nélkül folyt le a víz, láthattuk a világ legpontosabb napóráját stb. Quitóban és Bogotában is ittak kokateát, amitől Erzsikének elmúlt a fejfájása. A kokalevél vagy –tea itt mindenütt kapható, legális. Felkapaszkodtunk általuk a függőleges éghajlati és növényzeti övezetességű Andok hegyei közé. Ezután elindultunk mikrobusszal az Ecuador közepén húzódó, észak-déli irányú Andok közepén, a Vulkánok Útján. A magas hegyek között éreztük rajtuk keresztül, hogy sokkal ritkább a levegő. Láthattuk általuk több tucat hatalmas sztratovulkán havas csúcsait, köztük a világon egyik legmagasabb működő tűzhányóját, a 5897 méteres Cotopaxit is. A Cotopaxi Nemzeti Park több mint 50 vulkánja közül 7 ma is aktív. A réteken lámák és alpakkák legelésztek. Közben andesi indián falvakon és városokon utaztunk át, népviseletbe öltözött indiánokkal, kőből épült házakkal, régi templomokkal. Megcsodáltuk a 6263 m magas, hósapkás, kialudt Chimborazót. Velük együtt sétát tettünk egy hegyi krátertóhoz, lagunához. Átutaztunk a cañari indiánok földjén, akik keményen védték független államukat az inka hódítás ellen, és az azonos nevű törzsszövetség leszármazottai. A hegyvidék különböző magasságú régióiban minden éghajlati öv kultúrnövényei megteremnek. Láthattunk mindenféle színű és alakú burgonyákat és egyéb gumókat. Szemügyre vettük rajtuk keresztül az erdőhatár feletti paramó különleges vegetációját. A tengerparti Guayaquil városba leérve mindenütt hatalmas zöld leguánok fogadtak minket. A tengerpart homokján helyenként oroszlánfókák pihentek. Ecuadorból áthajóztunk Erzsikéékkel a Galápagos-szigetekre. Szigorú mikrobiológiai óvintézkedések után indulhattunk el, amellyel a szigetek páratlan, sérülékeny élővilágát próbálják megóvni a kórokozók, kártevők ellen.

Ez a szigetvilág forró pontos bazaltvulkanizmus útján jött létre. A sziklás, szárazabb éghajlatú szigeteken mindenütt ott vannak a fekete színű, algafogyasztó tengeri leguánok, a különböző táplálékhoz különböző csőrtípussal alkalmazkodott csak itt élő Darwin-pintyfajok, a lávagyíkok, a lávagém, a pelikánok, a kéklábú szulák és a rendkívül tövises fügekaktuszt fogyasztó varacskosfejű leguánok. Meglátogattuk általuk a híres Darwin Múzeumot. A legnagyobb élményt a teknősfarm és a teknősrezervátum meglátogatása jelentette. Itt él ugyanis a hatalmas elefántteknős sok alfaja, melynek példányai elérhetik a kétméteres testhosszúságot, és akár a 400 kg-os testtömeget is! A természetben 200 évig is élhetnek! Súlyos páncéljuk alakja mutatja, milyen növényzetű élőhelyen élnek. Láthattunk a képeken piros léghólyagot fújó fregattmadarakat, galápagosi pingvineket, – medvefókát és rengeteg tarisznyarákot is. A növényvilága is nagyrészt endemikus, úgymint kaktuszok, a csapadékosabb területeken Scalesia-erdők (őszirózsafélék) stb.

Skip to content